Лично съветване чрез Астропсихолгическо консултиране.

петък, 29 юли 2011 г.

Притча за водопровода

Далече, далече в малко селце срещу прекрасна долина живеели двама приятели Пабло и Бруно. И двамата били млади и мечтаели за най-добрия живот за себе си. Често си споделяли своите мечти, как ще станат най успешните хора в своето село. Те не се боели от тежка работа и търсели възможности да изпълнят своите цели и да осъществят своите мечти. И тъкмо навреме, такава възможност се появила. Селският старейшина решил да наеме двама човека, които да носят вода от извора, който се намирал на върха на планината през долината в селото. Заплащането за труда им зависело от количеството вода, която била доставяна в селото. Пабло и Бруно с ентусиазъм се хванали на работа. Всеки ден от сутрин до вечер те носели кофи с вода от извора до селото. Те вършели своята работа усърдно и трудолюбиво. Всяка вечер се прибирали в къщи с парите припечелени за деня. Бруно бил доволен от своята работа и от парите, които заработвал. Той бил уверен, че тази работа ще му позволи да изпълни своята мечта. Бруно решил, че за да увеличи своята печалба трябва да вземе по-голяма кофа, за да може всеки път да носи повече вода. Той разчитал, че порасналите доходи ще му позволят да си купи къщата, за която мечтаел.

Но Пабло бил недоволен. В края на всеки ден го болели гърба и ръцете, той се чувствал изтормозен. Пабло търсел друг начин да заработва повече. И веднъж в главата му дошла идея. Той си представил как ще построи водопровод, с който ще доставя вода от планинския извор в селото. Този водопровод би му позволил да доставя повече вода, без да се налага да носи кофи от извора и обратно. Скоро той се запалил от тази идея и пристъпил към съставяне на план. Разбира се Пабло споделил идеята със своя приятел Бруно и му предложил да се присъедини към работата и да строят водопровода заедно. Бруно решил, че тази идея е безмислена. Всичко, за което можел да мисли Бруно са били парите, които заработвал сега и как може да ги заработи по-бързо.  Той считал, че построяването на водопровода ще му отнеме време и той ще постигне своите цели по-късно. Вместо това Бруно намерил по-големи кофи и започнал да носи вода по-бързо. Той бил уверен, че този начин ще му помогне да заработи повече пари. Пабло решил да строи водопровода сам, макар да разбирал, че това ще е трудно и ще отнеме време, докато водопровода бъде завършен. Пабло знаел, че до завършване на строежа може да са необходими няколко години. Но той се съсредоточил върху своята идея! Всеки ден той работел и носил вода както преди, но в почивните дни и свободното време той усилено копаел каменистата почва и строил своя водопровод. През първия месец нямал с какво особено да се похвали. Бруно и жителите на селото му се присмивали и го дразнили. Измислили му и прякор - Пабло водопроводчика. В същото време доходите на Бруно се удвоили. Той вече си купил голямата къща и неговият живот се променил. Сега вече той прекарвал времето си след работа в бара, наслаждавайки се на това, което му давали заработените с тежък труд пари. Бруно не осъзнавал, че заради тежестта на кофите, които носил всеки ден, се прегърбил, лицето му се сбръчкало, а тялото му се изтощило. Скоро той започнал да носи все по-малко и по-малко вода, защото неговото здраве се влошавало и влошавало.

Месец след месец работел Пабло, скоро минала година, а след нея още една. Накрая строежът бил завършен. Сега вместо да носи вода с кофи в селото, той използвал своя водопровод. Пабло сега заработвал повече пари откогато и да е било. Потокът от вода в селото не спирал и за минута. В това време, когато Пабло почивал, докато спял, хранил се, водата продължавала да тече. Пабло бил щастлив и можел да се гордее със своята упоритост, проницателност и трудолюбие. Сега парите течали към него така, както течала водата във водопровода.

Историята на Бруно и Пабло е отражение на реалния живот. Тяхната работа символизира това, което обикновено правят хората, за да заработят пари. Бруно получава пари носейки вода в кофи, той ходи насам-натам носейки кофи от извора в селото и получавайки за това пари. За да увеличи своя доход той трябва да ходи до извора по-често или да използва по-големи кофи. В реалния живот ние се опитваме да увеличим своите доходи, работейки се повече и повече, трудейки се в свободното време ли работейки на две работи. Ние също така увеличаваме размера на своите кофи, получавайки по-висока платена работа, което често включва в себе си по-голяма заетост и съкращение на свободното време. Повечето от нас заемат времето си за пари като Бруно. Ние знаем че всеки човек има 24 часа в денонощие и да даваме на работата всичкото си време, е невъзможно. Най-тежки времена настъпват тогава, когато ние повече не можем да заменяме своето време за пари, заради възрастта, здравето или по други причини и тогава нашите доходи спират. 

Сега нека разгледаме какво е правил Пабло. Размисляйки мъдро Пабло не започнал да обменя своето време за ограничени доходи. Той използвал своето време, за да построи водопровод. Знаел е, че водопроводът ще носи постоянни доходи, докато тече водата. Постоянен доход, който многократно ще увеличи времето дадено от него за всекидневен труд. Пабло знаел, че един ден заради възрастта или здравето няма да може да обменя своето време за пари. Той знаел, че ако успее да накара своята идея да проработи, ще е нужно само да се потруди, за да построи водопровода. След като водопроводът е бил построен Пабло щял да получи възможност да контролира и поддържа потока от вода, за да се убеди, че неговият доход ще продължава да расте. Пабло ни показа, че за да заработим пари, на нас не ни е необходимо постоянно да обменяме време за пари. Има доста по-добър начин. А ти как се справяш? Нима ти все още си като Бруно, който обменя време за пари. Или все пак искаш да си като Пабло, да построиш и поддържаш водопровод за получаване на постоянен доход. Всеки може да започне да строи своя водопровод още Днес!
из "Притча за водопровода", Бърк Хъджис

Още интересно за вас:
Формулата за успех на Айнщайн
Погрижете се за себе си
Да погледнем в себе си


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


Няма коментари:

Публикуване на коментар